Het zonne-energie project 

"God heeft letterlijk het licht in ons huis gebracht!" 

“Het is woensdag rond 5 uur in de middag Ik zit samen met mijn drie jongere broers aan de tafel in ons huis van klei huiswerk te maken. Mijn broer loopt naar het raam en roept: ‘de zon gaat weer onder, mag ik deze keer de lamp aanzetten?’
Tot voor kort betekende een zonsondergang dat het compleet donker werd in ons huis en dat mijn moeder een vuurtje bij het fornuis maakte en de kerosinelamp aan deed. Je moet weten dat het bij ons altijd om 7 uur ’s avonds binnen een halfuur pikdonker is. En dan was er nog maximaal twee uur licht, want we hebben niet zoveel geld om hout en kerosine te kopen. Dus we  gingen ook altijd op tijd naar bed, iets wat ik eigenlijk niet altijd even leuk vond. Ook stonk het vaak in huis en had ik tranende ogen van de rook. Dan moest ik naar buiten voor frisse lucht.

Maar nu hebben via het Compassion project van de kerk twee lampen in ons huis gekregen! Zo tof. De lampen werken op zonneenergie. Nu kunnen we als de zon ondergaat ons huiswerk nog steeds maken én ik mag nu ook wat langer opblijven! Ik heb vaak gebeden voor een echte lamp in ons huis en nu heeft God voorzien. God is zo groot, hij heeft letterlijk het licht bij in ons huis gebracht!”

HET ZONNE-ENERGIE PROJECT
In 2022 hebben we drie projecten kunnen voorzien van zonne-energie. Bij iedere projectlocatie is er een zonne-energie systeem gerealiseerd wat 10 lampen, televisie, radio, laptops, subwoofer en telefoons kan voorzien van energie.  

Daarnaast hebben we driehonderd gezinnen voorzien van een mobiel zonne-energie kit. Een kit bestaat uit een zonne-energiepaneel, oplaadpunt voor een mobiel en drie lampen (waaronder een zaklamp).  Met behulp van lampen op zonne-energie wordt een duurzame oplossing geboden om de kinderen uit de projecten ook thuis te voorzien van licht om hun schoolwerk veilig te kunnen maken. Ook besparen de gezinnen zo op de kosten voor de kerosine die ze anders moesten maken. Voor de huishoudens worden draagbare systemen gebruikt zodat de veelal nomadische families ze eenvoudig mee kunnen nemen. 

INITIATIEVEN

[email protected]
Zaterdag 25 juni 2022 hebben tal van Mozaiekers in (omgeving) Veenendaal, Nijkerk, Apeldoorn en Rijssen een sportieve prestatie geleverd waarmee ze geld hebben ingezameld voor Mozaiek Kenia. In totaal is er deze dag een opbrengst behaald van € 42.564 en zijn er zes kinderen gesponsord. Wat een mooie opbrengst!

WAY - november 2021
November 2021 stond voor de jongeren van Mozaiek in het teken van het thema ‘a sky full of stars’. Ze wilden letterlijk de armste plekken in Kenia voorzien van licht! Ze wilden dat voor 1.000 huishoudens doen en dus €10.000,- ophalen. Een groot doel dat we tijdens onze aWAYke night met de jongeren deelden. Met elkaar is het mooie bedrag van €12.336,70 opgehaald. Dat betekent dat we ons doel ruim hebben behaald. We konden zelfs ruim 1200 gezinnen helpen. Wat een zegen!