Het moeder en kind project

"Ik weet nu dat God van mij en mijn baby houdt!" 

“Toen ik zes maanden zwanger was van mijn eerste kindje had ik sterk ondergewicht.Hierdoor liep ook de gezondheid van mijn ongeboren baby gevaar. Ik wist dat ik hulp nodig had, maar ik kende niet veel mensen en schaamde mij ook een beetje om hulp te vragen. Uiteindelijk ben ik via de lokale kerk bij het Moeder-Kind programma terecht gekomen. Hier kreeg ik maaltijden en extra voedingssupplementen, waardoor ik in korte tijd flink aankwam. De mensen van de kerk gaven mij ook babykleertjes en dekentjes, want ik had zelf geen geld om kleding voor mijn baby te kopen.

Mijn kind is nu 11 maanden oud en helemaal gezond! Ik weet niet of wij beiden het ook zonder deze extra steun hadden gered, daarom ben ik erg dankbaar voor alle hulp en steun die ik heb gekregen. Omdat het mijn eerste kindje is moest ik nog veel leren, maar inmiddels weet ik hoe ik goed en liefdevol voor mijn kind kan zorgen. Ik ben dan ook best een beetje trots op mijzelf.

Momenteel volg ik een kleermakerscursus. Door kleding te maken en te verkopen kan ik in de toekomst hopelijk zelf mijn gezin onderhouden.

Ook heb ik andere moeders ontmoet en nieuwe vriendinnen gemaakt. Voor de tijd was ik vaak eenzaam en veel alleen in mijn huis. We leren veel van elkaar. Iedere keer als ik naar het project ga, geniet ik ontzettend van de bijeenkomsten waarin we God aanbidden en horen over Zijn liefde voor ons. Ik weet nu dat God van mij en mijn baby houdt. Hij heeft grote plannen voor ons, nu en in de toekomst!”

MOEDER-KIND PROJECT
Het verhaal van deze jonge moeder in Marsabit is gebaseerd op de rapportages vanuit Compassion over de Moeder-en Kind projecten in Kenia. In vier van de 16 projecten in Marsabit loopt er een moeder-kind programma. Het programma geeft kwetsbare moeders en hun kinderen een gezonde start. Ze krijgen toegang tot verloskundige hulp en gezondheidszorg. Daarnaast ontvangen zij extra eten, voedingssupplementen en benodigdheden als hygiëneproducten en dekens. Binnen het project wordt ook een opvoedcursus aangeboden aan de jonge moeders.

Veel van de moeders die meedoen aan een Moeder- en Kind programma hebben geen sociaal netwerk waar zij op terug kunnen vallen. Wij zorgen er voor dat zij nu worden opgevangen in een liefdevolle gemeenschap. Ook leren de moeders in het programma een vaardigheid, waarmee ze zelf een inkomen kunnen genereren. Dat helpt ze op langere termijn bij het onderhouden van zichzelf en hun kind. De baby’s uit het Moeder- en Kind programma worden later opgenomen in het Compassionsponsorprogramma.

Door het Moeder-Kindprogramma van Compassion kunnen we de meest kwetsbare kinderen bereiken nog voordat ze geboren zijn. Samen met de lokale kerk bieden we prenatale zorg voor kwetsbare moeders, zorgen we voor vaccinaties tegen dodelijke ziektes en helpen we moeders een vaardigheid te ontwikkelen om zelf een inkomen te kunnen verdienen. Samen geven we de kinderen de beste mogelijke start en zorgen we dat de moeders zijn toegerust om voor hen te zorgen. In het Moeder-Kindprogramma begeleiden we de moeder vanaf de zwangerschap totdat het kind 1 jaar wordt. We zorgen onder andere voor:  

  • Mentoring: specialistische steun rondom de zwangerschap en opvoeding.
  • Medische zorg: pre- en postnatale controles, hulp bij de geboorte, vaccinaties.  
  • Babyspullen: luiers, kleding, verzorgingsproducten.  
  • Emotionele support: een gemeenschap van moeders om elkaar te steunen.  
  • Basisvoeding: schoon water, gezond eten en extra vitamines.  
  • Opleiding: de moeders leren een vak zodat ze zelf inkomen kunnen genereren  
  • Geestelijke zorg: staff en vrijwilligers uit de kerk die omzien naar de moeders  

Op dit moment zijn er in Marsabit vier kerken die naast het Compassion-sponsorprogramma ook het Moeder-Kindprogramma aanbieden.

DOE MEE!
Per jaar heeft de kerk/Compassion project €10.000,- nodig om hun Moeder-Kind project te bekostigen.  Wil jij een moeder en haar kind helpen een hoopvolle toekomst tegemoet te gaan? Steun dan direct een van de moeder-kind projecten in Marsabit! 

LOKALE INTIATIEVEN
Binnen de Mozaiek gemeentes zijn er verschillende initiatieven ontstaan om geld in te zamelen voor deze projecten. Hieronder een overzicht van recente projecten: