Nieuwsbrief special november 2021: Mozaiek Kenia

Zondag 28 november is het Mozaiek Kenia zondag. Tijdens deze dag staan onze diensten én de livestream in het teken van ons project Mozaiek Kenia.

Wat is er in de afgelopen twee jaar al veel verbinding gelegd tussen hier en daar. God verdriedubbelde onze droom en raakte de harten van Mozaiekers om hier voor in actie te komen. Inmiddels zijn er meer dan 1.000 kinderen gesponsord. Dat zijn meer dan 1.000 verhalen over geloof, over hoop en over liefde. In de afgelopen 2 jaar zijn er 3131 brieven naar de sponsorkinderen geschreven en 4486 brieven van het sponsorkind naar de sponsor, dat maakt samen: 7617 brieven in twee jaar. Wauw!

Ook werden er 23 watertanks gebouwd, en noodhulp en algemene hulp bij de projecten gegeven, zoals het Moeder- en Kind project. In deze nieuwsbrief lees je er meer over. Ook geven we je een update over de huidige situatie in Kenia.

Wil je meer weten over Mozaiek Kenia en zelf ook bijdragen aan dit project? Neem dan een kijkje op onze (vernieuwde) website: www.mozaiekkenia.nl

  1. Update vanuit Kenia
  2. Verhalen van Hoop | Moeder en Kind projecten
  3. Jongeren WAY in actie voor solar systemen
  4. Verbind jij je aan één van de kinderen in de projecten die nog geen sponsor heeft? 
  5. Bid voor Kenia


Update vanuit Kenia

Onlangs hadden we een gesprek met Kipyegon Yator. Hij is veldwerker voor Compassion Kenia in Marsabit en bezoekt elke maand alle 16 kerken/projecten waar wij verbinding mee hebben. Hij vertelde ons over de situatie op dit moment.  

Na een tijd van sluiting door corona komen kerken weer bij elkaar en zijn scholen weer open. Wat is fijn om te horen dat geen van de voorgangers of kinderen ziek zijn geworden door Covid19!

Door de ernstige droogte in het noorden van het land is de noodtoestand uitgeroepen. Bij de kerken is er water voor de meest noodzakelijk dingen. Maar in huizen is het echt een probleem om water te vinden, voor de mensen zelf maar ook voor het vee. Door de schaarste van water zijn er momenteel veel onveilige situaties en conflicten tussen gemeenschappen in Marsabit. De sprinkhanen zijn door de droogte geen bedreiging meer, maar de kans bestaat dat ze terugkomen als het gaat regenen. Laten we met elkaar bidden voor vreden en regen, zodat er weer water is en de oorzaak van de ontstane conflicten wegvalt!

Watertanks en waterputten
De nieuwe watertanks geven verlichting in deze extreme droogte. De laatste regen die de tanks vulde was 7 tot 8 maanden geleden. Dat water is inmiddels op. Maar er komen af en toe vrachtauto’s met water om de tanks te vullen. Daarnaast hebben we als Mozaiek Kenia onlangs geïnvesteerd in een waterput (borehole). Voor 2022 is de doelstelling om drie waterputten te realiseren. De kosten voor een waterput zijn € 50.000,-. Uiteindelijk is ons doel om in de komende jaren alle 16 projecten/kerken van een waterput te voorzien. 

De waterput en de tank staan niet op dezelfde plaats. Wel worden er leidingen tussen de put en de tank gelegd, waardoor er meerder waterpunten ontstaan. Dit zorgt ervoor dat mensen minder verder hoeven te lopen naar een waterput en er meer tijd over blijft voor bijvoorbeeld scholing. Omdat het op sommige plekken nog jaren duurt voordat er een put geslagen kan worden, zijn de watertanks in deze tijden van droogte ook heel erg belangrijk. Verhalen van Hoop | Moeder en Kind projecten

"Ik weet nu dat God van mij en mijn baby houdt!"

“Toen ik zes maanden zwanger was van mijn eerste kindje had ik sterk ondergewicht.Hierdoor liep ook de gezondheid van mijn ongeboren baby gevaar. Ik wist dat ik hulp nodig had, maar ik kende niet veel mensen en schaamde mij ook een beetje om hulp te vragen. Uiteindelijk ben ik via de lokale kerk bij het Moeder-Kind programma terecht gekomen. Hier kreeg ik maaltijden en extra voedingssupplementen, waardoor ik in korte tijd flink aankwam. De mensen van de kerk gaven mij ook babykleertjes en dekentjes, want ik had zelf geen geld om kleding voor mijn baby te kopen.

Mijn kind is nu 11 maanden oud en helemaal gezond! Ik weet niet of wij beiden het ook zonder deze extra steun hadden gered, daarom ben ik erg dankbaar voor alle hulp en steun die ik heb gekregen. Omdat het mijn eerste kindje is moest ik nog veel leren, maar inmiddels weet ik hoe ik goed en liefdevol voor mijn kind kan zorgen. Ik ben dan ook best een beetje trots op mijzelf."

Lees het volledige verhaal van deze jonge moeder op onze website.

Moeder- en Kind project
Dit verhaal is gebaseerd op de rapportages vanuit Compassion over de Moeder-en Kind projecten in Kenia. In vier van de 16 projecten in Marsabit zijn we dit jaar gestart met het moeder-kind programma. Het programma geeft kwetsbare moeders en hun kinderen een gezonde start. Ze krijgen toegang tot verloskundige hulp en gezondheidszorg. Daarnaast ontvangen zij extra eten, voedingssupplementen en benodigdheden als hygiëneproducten en dekens. Binnen het project wordt ook een opvoedcursus aangeboden aan de jonge moeders.

Veel van de moeders die meedoen aan een Moeder- en Kind programma hebben geen sociaal netwerk waar zij op terug kunnen vallen. Wij zorgen er voor dat zij nu worden opgevangen in een liefdevolle gemeenschap. Ook leren de moeders in het programma een vaardigheid, waarmee ze zelf een inkomen kunnen genereren. Dat helpt ze op langere termijn bij het onderhouden van zichzelf en hun kind. De baby’s uit het Moederen Kind programma worden later opgenomen in het Compassionsponsorprogramma.Jongeren WAY in actie voor solar systemen

De Mozaiek jongeren (WAY) hebben een campagne opgezet om de donkere nachten in Marsabit te verlichten. Ze willen 1.000 solar systemen bij elkaar verdienen, zodat er huizen van (zonne) energie kunnen worden voorzien. Op deze manier kan er bijvoorbeeld ook in de avond schoolwerk worden gemaakt, iets wat nu niet mogelijk is als de zon onder is gegaan. Ook hoeven de gezinnen dan geen gebruik meer te maken van de brandgevaarlijke kerosine lampen, die ook nog eens gezondheids- en oogproblemen veroorzaken. 

De aftrap van de actie was tijdens de aWAYke night op 7 november jl. De aWAYke night is een jongerendienst, deze keer voor alle Mozaiek jongeren uit het hele land. Lees meer over de actie en doe ook mee!Verbind jij je aan één van de kinderen in de projecten die nog geen sponsor heeft? 

Op dit moment worden er 1050 kinderen in Marsabit gesponsord door Mozaiekers. En al die verbindingen zijn voor de kinderen en hun families tot grote zegen geweest. Misschien wel éxtra in het afgelopen jaar, waar Covid19 voor veel Kenianen nog veel moeilijker was dan voor de meesten van ons. In de 16 projecten die we als Moziek Kenia ondersteunen zijn op dit moment nog 302 kinderen die nog een sponsor hebben. Medio 2022 worden er nieuwe projecten geopend en komen er meer kinderen die door Mozaiekers gesponsord kunnen gaan worden. 

Wil jij je verbinden aan één van deze kinderen en hen bemoedigen via brieven en gebed? Geef een kind in armoede een kans zich geestelijk, lichamelijk en sociaal gezond te ontwikkelen en  een familie staan. Dat kan nu al, of tijdens de komende Kenia zondag! Ga naar onze website voor meer informatie.Bid voor Kenia

We sluiten deze nieuwsbrief af met een gebed, bid je mee?

Vader, we bidden voor onze broers en zussen en hun gezinnen in Kenia.

Wilt u de verschroeide aarde zegenen met een leven gevende regen? 

Geef licht, vrede en hoop aan de mensen van Marsabit

We bidden voor de overheid en iedereen die een taak daarin heeft om kracht en wijsheid om de mensen in nood te helpen.

Heer, u bent barmhartig en machtig.

In Jezus' naam. AmenBekijk dit bericht in uw browser