Nieuwsbrief special juli 2020: Mozaiek Kenia

Beste #naam#,

Hierbij ontvang je een speciale editie van onze nieuwsbrief, waarin we je graag bijpraten over ons project Mozaiek Kenia. Veel leesplezier!

  1. Opbrengst extra gift voor noodhulp
  2. Ondernemers omarmen waterproject Mozaiek Kenia
  3. Verhaal van een kindsponsor
  4. Schrijven naar je sponsorkind | Online schrijfavonden


Opbrengst extra gift voor noodhulp

De gevolgen van Corona zijn ook in Kenia voelbaar. Er is een lockdown ingesteld in het hele land waardoor er niet meer gereisd mag worden. Ook de ruilhandel is hierdoor grotendeels tot stilstand gekomen, maar ook het onderwijsprogramma voor onze sponsorkinderen is hierdoor stopgezet.

Er is inmiddels sprake van een noodsituatie waarbij er ook honger wordt geleden door een deel van de bevolking en onze sponsorgezinnen in Marsabit en directe omgeving. Het maandelijkse budget wat door de sponsorouders wordt gedoneerd, wordt ook al voor het grootste deel ingezet om de gezinnen letterlijk te laten overleven.

Tijdens de livestreams op 14 en 21 juni jl is er een oproep gedaan om een extra gift voor noodhulp te geven. Dit heeft het fantastische bedrag van €38.409,- opgeleverd!

We zijn enorm dankbaar voor jullie bewogenheid hierin. Een maaltijd voor een gezin met vier kinderen kost €2,50 per dag. Met jullie extra gift kunnen er de komende periode duizenden gezinnen geholpen worden.

Update uit Kenia: 

Joël Macharia is directeur van Compassion Kenia. In een update vertelt hij over de zorg die hij heeft over het verlies van banen en het gebrek aan voedsel in de regio.

''Scholen zijn op dit moment nog steeds gesloten in Kenia en dat betekent ook dat jongeren hun examens niet kunnen halen. Dit heeft ook weer impact heeft op de ontwikkeling en hun toekomst. Wij zijn ontzettend dankbaar voor jullie betrokkenheid in gebed en financiële ondersteuning. Wij wensen jullie God's zegen toe.''

Lees hier het hele bericht (in het Engels).

Laten we onze broers en zussen niet vergeten en ook zeker meenemen in onze gebeden!Ondernemers omarmen waterproject Mozaiek Kenia

Dit najaar starten we samen met Compassion, een aantal ondernemers uit Mozaiek en de lokale bevolking in Kenia een waterproject in Marsabit. 

Vanuit de begroting van Mozaiek is in 2020 een bedrag gereserveerd om verschillende projecten te voorzien van schoon drinkwater. Een aantal ondernemers uit Mozaiek heeft hier een fantastisch bedrag bovenop gedaan om dit project in gang te zetten. Een geweldige start waar we bijzonder dankbaar mee zijn! De ondernemersgroep is ambitieus en nodigt andere ondernemers van harte uit mee te doen om samen verschil te maken. Doe jij ook mee? Meer informatie vind je hier.

Achtergrond waterproject 
In het noorden van Kenia is een groot tekort aan schoon drinkwater. Ook veel kinderen in onze projecten hebben nog geen toegang tot schoon drinkwater. Er moet water gekocht worden bij verkopers, op vaak meer dan 20 km loopafstand, maar dat water is zout en niet veilig voor gebruik.

Het waterproject dat nu mogelijk wordt gemaakt zorgt voor de installatie, opslag en distributie van regenwater in 22 watertanks bij 8 van de 16 partnerkerken in de regio Marsabit. In totaal komt er 540.000 liter water méér beschikbaar dan voorheen. Daarmee zijn deze partnerkerken in de regio Marsabit niet meer afhankelijk van de waterverkopers en hebben zij toegang tot schoon drinkwater. Afhankelijk van de situatie rondom Corona hopen we dit najaar nog van start te kunnen gaan.

Lees hier meer over het waterproject.Verhaal van een kindsponsor

Mozaiek en Compassion hebben de handen ineen geslagen om zoveel mogelijk kinderen uit armoede te bevrijden. Mozaiek033 en Mozaiek0318 zetten zich in voor de meest kwetsbare gezinnen in het noorden van Kenia (in de regio's Marsabit en Isiolo). Marsabit betekent letterlijk 'vergeten gebied'. Mozaiek heeft de overtuiging dat God van dit vergeten gebied een plaats van hoop wil maken.


Inmiddels hebben 568 kinderen (en het gezin eromheen) via Mozaiek een sponsor gevonden! De kinderen zijn verdeeld over 16 kerken/projecten in de regio.

Eén van de sponsoren is Ben van Veen. In deze nieuwsbrief vertelt hij zijn verhaal:


"Ik vroeg me af wat er gebeurde met de kinderen waarvan de sponsors stopten. Voor de jongere kinderen blijkt er na enige tijd wel weer een sponsor te zijn, maar voor de oudere kinderen is dat vaak erg lastig. En zodoende dat ik sponsor ben geworden van Ekiru, een jongeman van nu net 21 jaar. Hij is bezig met z'n studie en hoopt deze volgend jaar af te ronden. Door het wegvallen van z'n sponsor kwam dat allemaal in gevaar en zou hij hiermee moeten stoppen.

Af en toe komt er een brief binnen en daar reageer ik dan weer op. In het begin kreeg ik een mooie kleurplaat en een brief met de aanhef "from your beloved son", maar daar zijn we gauw mee gestopt. Als je te maken hebt met een jong volwassene dan vind ik het veel interessanter te weten hoe hij met z'n toekomst bezig is. We hebben het nu dus over z'n opleiding etc.

Als Ekiru straks z'n opleiding heeft afgerond kan hij een baan gaan zoeken om in z'n eigen levensonderhoud te voorzien. Meestal is dat rond 23 jaar en dan stopt dus ook de sponsoring. Voor mij is dat relatief gezien van korte duur, ik vind het mooi dat ik op deze wijze iets voor Ekiru heb kunnen doen. Het zou dan overigens zomaar kunnen dat ik dan weer een jongere ga sponseren.”


Wil jij meer informatie over Mozaiek Kenia en het sponsoren van een kind of jongere, klik dan hier.Schrijven naar je sponsorkind | Online schrijfavonden

Heb je een sponsorkind in Kenia? Vergeet hem of haar dan niet te schrijven. Dit betekent zoveel meer voor hun dan wij denken. Voor ons een kleine moeite, voor de kinderen een schat van ongekende waarde. Zeker nu de situatie zoveel anders is.

Vanuit de projectgroep Mozaiek Kenia worden binnenkort een aantal online schrijfavonden georganiseerd. Via Zoom zit er iemand voor je klaar om te helpen met het schrijven van je brief en hoor je ook meer over het aangepaste proces in deze tijd.

Op 13 juli, 20 juli, 27 juli en 3 augustus kun je van 20.00 uur tot 22.00 uur via Zoom samen met andere Mozaiekers een brief gaan schrijven, tips uitwisselen en elkaar bemoedigen.

Hoe gaaf zou het zijn als alle gesponsorde kinderen binnenkort een bemoediging krijgen middels een kaart, brief, foto en/of tekening!

Wil jij deelnemen, stuur een berichtje naar contact@mozaiekkenia.nl en wij sturen je de inloggegevens toe.Bekijk dit bericht in uw browser