Marsabit en omgeving

Marsabit County is gelegen in het uiterste deel van Noord-Kenia. Het is de tweede grootste county van Kenia en heeft een totale oppervlakte van 70.961,2 km2. Marsabit grenst in het noorden aan het land Ethiopië, in het westen aan Turkana County en in het oosten aan de Wajir en Isiolo Counties. 
Isiolo is een provincie ten zuiden van Marsabit. 

Marsabit en omgeving

Het grootste deel van Marsabit is een uitgestrekte vlakte die tussen de 300 en de 900 meter boven de zeespiegel ligt. De vlakte wordt in het westen en noorden begrensd door heuvels en bergketens. Ook zijn er vulkanische kegels en caldera’s, vulkanen met een trechtervormige, ingestorte krater.
 

Opvallende topografische kenmerken Marsabit

  • De Ol Donyo Ranges (2066 meter boven de zeespiegel) in het zuidwesten.
  • Mt. Marsabit (1865 meter boven de zeespiegel) in het midden.
  • De Hurri Hills (1685 meter boven de zeespiegel) in het noordoostelijke deel.
  • Mt. Kulal (2235 meter boven de zeespiegel) in het noordwesten.
  • De bergen rond de Sololo-Moyale helling (tot 1400m boven de zeespiegel) in het noordoosten.
  • De Chalbi woestijn, die met zijn oppervlakte van 948 km2  de grootste is in Kenia.

 

Inwoners Marsabit
Marsabit County heeft een oppervlakte van 70.961,2 km2 en er wonen naar schatting rond de 310.000 mensen. Ongeveer 52% daarvan is man en ongeveer 48% is vrouw. Het merendeel woont op het platteland. Er zijn 12 kerken die samenwerken met Compassion Kenia.Volgens het Kenya National Bureau of Statistics (KNBS) heeft bijna 65% van de inwoners van Marsabit moeite om in de basisbehoeften te voorzien. Denk aan eten, drinkwater, kleding en onderdak. Dit betekent dat zo’n 200.000 mensen onder de armoedegrens leven. Deze mensen hebben slechts een paar euro per maand te besteden. Voor de meeste mensen is veeteelt de belangrijkste bron van inkomsten. Deze bron van levensonderhoud is afhankelijk van de regenval, maar Marsabit kampt al een tijd met extreme droogte. Door de aanhoudende droogte sterven de dieren sneller en lopen veel mensen inkomsten mis.

Ook zijn veel mensen analfabeet en hebben geen onderwijs gehad. Dit draagt bij aan het hoge armoedeniveau. Daarnaast hebben de mensen over het algemeen geen toegang tot voorbehoedsmiddelen. Er worden veel kinderen geboren die eigenlijk niet goed verzorgd kunnen worden.

Op de doortocht van Nairobi naar Marsabit bezochten we ook de lokale kerk in Isiolo. We hebben hier warme contacten opgebouwd en de situatie in dit gebied is vergelijkbaar met Marsabit. Door de grote belangstelling om een kind te sponsoren is besloten het project uit te breiden naar een deel van de provincie Isiolo. In Marsabit ondersteunen we 12 kerken (waarvan Citam de centrale kerk). In Isiolo ondersteunen we 4 kerken.