Meest gestelde vragen

Mocht jouw vraag er niet bij staan of je wilt nog wat meer informatie, neem dan contact op met [email protected]. Voor algemene ‘veelgestelde vragen’ met betrekking tot de sponsoring via Compassion verwijzen we jullie naar de website van Compassion met veelgestelde vragen. 


 • De kinderen die worden gesponsord draaien mee in het Compassion-programma. De bedragen hiervan worden geînd door Compassion bij het sponsor-gezin. Compassion onderhoudt zelf een relatie met de sponsor door middel van jaarverslagen, brieven uit het gebied, etc.

  Naast de sponsoring van honderden kinderen is Mozaiek in samenwerking met Compassion gestart met scholing, educatie en waterprojecten in het gebied. Hier wordt door beide Mozaiek-gemeenten een bedrag vanuit de begroting voor gereserveerd. Daarnaast hopen we dat een aantal ondernemers bereid is mee te investeren. Hoe dit geld wordt gebruikt kun je hier lezen.

 • Nee, dat kan niet. Compassion en Mozaiek Kenia geloven dat het werk het beste door lokale mensen uit de landen zelf gedaan kan worden. En we willen de lokale werkgelegenheid stimuleren. Daarom willen we stageplaatsen bij Compassion in ontwikkelingslanden beschikbaar stellen voor studenten uit die landen zelf. En is er ook geen mogelijkheid voor vrijwilligerswerk in Kenia.
 • Absoluut, graag zelfs! Geef je op via [email protected] en geef door waar je talenten liggen en wij nemen contact met je op, op het moment dat je kunt worden ingezet. Om je een idee te geven van de mogelijkheden: Wij organiseren allerlei evenementen, een startzondag, een schrijfzondag, een ondernemersavond, en noem maar op. Daar kunnen wij jouw ‘handen’ goed bij gebruiken. Daarnaast zoeken we regelmatig iemand om te vertalen van Nederlands naar Engels en van Engels naar Nederlands. Of hulp bij het up to date houden van de website. Soms zullen er hele specifieke verzoeken zijn. Die zie je dan terugkomen als ‘vacature’ op de website en/of in de nieuwsbrief.
 • Alle kinderen die binnen Mozaiek zijn gesponsord komen uit een van de 16 projecten uit Marsabit én omgeving die aan Mozaiek Kenia zijn toegewezen en daarmee deel uit maken van dit project. Door de overweldigende reacties vanuit Mozaiek, hebben we kunnen besluiten niet alleen Marsabit county te ondersteunen, maar ook aanvullende projecten uit de regio. Vandaar dat je niet altijd alleen maar ‘Marsabit’ als plaats benoemd zult zien.

  Om je een idee te geven van de impact die we mogen hebben als Mozaiek Kenia en de kerken die wij ondersteunen: Marsabit is groot, het is niet alleen een plaats, het is ook een ‘county’ (en het gebied Marsabit is anderhalf keer Nederland!) en met de kerken die we daar ondersteunen in samenwerking met Compassion Kenia zitten we niet alleen in de plaats Marsabit, maar ook in heel de county. Nu Mozaiek zo ontzettend tot zegen is voor deze omgeving, hebben we dat dus kunnen uitbreiden met nog eens vier projecten die liggen halverwege op de weg van Nairobi naar Marsabit (voornamelijk in County Isiolo). In de toekomst kunnen er in al deze gebieden nog meer kinderen gesponsord worden. We streven er hierbij naar dat kinderen niet lang hoeven te wachten op een sponsor. We zullen daarom stapsgewijs te werk gaan in het uitbreiden van het aantal kinderen binnen het Mozaiek-project. Zoals eerder benoemd zijn al deze projecten verbonden met een lokale kerk en met de expertise van Compassion Kenia (we geloven in de kracht van de lokale gemeenschap).

  Op het kaartje hieronder kun je zien waar alle 16 projecten precies liggen. De 16 stippen zijn lokale kerken. Citam Church is de centrale kerk waar vanuit soms ook activiteiten plaatsvinden voor de andere kerken, bijvoorbeeld onderwijs voor lokale kerkleiders. De algemene coördinatie en aansturing is in handen van het regiokantoor van Compassion in Nairobi.

 • Schrijven is namelijk héél belangrijk, omdat het je sponsorkind erg bemoedigt. De kinderen kijken uit naar post van de sponsor en vaak worden de brieven herlezen en bewaard. Het feit dat dat iemand aan hen denkt betekent veel voor hun zelfbeeld. Ook is uit onderzoek gebleken dat de prestaties van kinderen die geschreven worden beter presteren dan kinderen die geen post ontvangen.

  De snelste en voordeligste manier om te schrijven is via My Compassion. De digitale brief gaat direct digitaal naar het land van je sponsorkind. Daar vertalen de collega’s van het veldkantoor de brief en printen deze met de eventuele bijlagen. De brief gaat daarna naar het project. Dit duurt zo’n 4 tot 6 weken.Mocht je foto’s of cadeautjes mee willen sturen, lees dan goed de tips en voorwaarden op de website.

  Met onderstaande schrijftips helpen we je graag op weg:

  • Houd de brief eenvoudig en houd de leeftijd van je sponsorkind in gedachten.
  • Schrijf over dingen die het kind begrijpt, zoals over jezelf, je gezin, je werk, huisdieren, de seizoenen, de kerk, hobby’s, verjaardagen, etc.
  • Moedig je sponsorkind aan en reageer positief op de vorderingen op school en andere prestaties.
  • Vertel dat je voor hem of haar bidt.
  • Schrijf niet over materiële zaken, zoals je auto of huis (dit geldt ook voor foto's).
  • Gebruik het briefpapier van Compassion of schrijf de brief online. Digitaal heeft de voorkeur.
  • Wanneer je als groep een kind ondersteunt, stuur dan één brief namens de groep in plaats van individuele brieven.
  • Als het voor jou geen probleem is, schrijf dan in het Engels. Dit bespaart Compassion veel werk en tijd.
 • Compassion werkt samen met gezinnen. Het kan zijn dat een kind wees is en bij een opa of oma of oom of tante in huis woont en gesponsord wordt. Maar over het algemeen leeft of de vader of de moeder van het kind of beide ouders nog. Compassion werkt niet met weeshuizen. Lokale projectmedewerkers selecteren kinderen voor de projecten, en doen dat altijd in overleg met de ouders en/of verzorgers. Omdat we zoveel mogelijk gezinnen willen helpen, neemt Compassion meestal 1 kind uit een gezin op (maximaal 3). Het belangrijkste criterium is de mate van armoede waarin het kind leeft. Compassion helpt eerst degenen die het hardste hulp nodig hebben. Alleen kinderen tussen de 3 en 9 jaar kunnen voor het kindsponsorprogramma worden geselecteerd. Compassion maakt hierbij géén onderscheid in etniciteit of religie. Ieder kind is welkom. De meeste kinderen die in Compassion-projecten worden opgenomen, hebben op dat moment geen christelijke achtergrond.