UPDATE MOZAIEK KENIA: MEER DAN 1.000 KINDEREN AAN ONS VERBONDEN!

Wat zijn we blij en dankbaar dat de online Mozaiek Kenia dienst in november zoveel harten heeft geraakt, dat we zoveel mooie berichten binnen hebben gekregen en bovenal: dat er 490 kinderen een kans krijgen om uit de greep van armoede te komen, omdat ze een sponsor hebben gevonden. Wat gaaf dat jullie je zo massaal verbinden met de kerken en gezinnen in Marsabit in Kenia. Dit kan niet anders of dat heeft grote impact! Zowel in Marsabit als hier in Nederland.

Dit bericht is geplaatst op 18-12-2020

Inmiddels zijn we bijna 1,5 jaar verder na de eerste lancering van Mozaiek Kenia en met elkaar mogen we al 1.000 kinderen ondersteunen (1.004 kinderen per 1 maart 2021), zijn er klaslokalen gebouwd en gerenoveerd, is er noodhulp verleend tijdens de uitbraak van en lockdown tijdens Covid-19 en heeft een groep ondernemers gezorgd voor de financiering van een prachtig waterproject en groeit deze groep ook steeds groter en worden er nog meer plannen gesmeed. 

Enthousiaste Yator
Afgelopen week belden we met Yator, de projectcoordinator van de 16 projecten in Marsabit Kenia. Je had zijn lach moeten zien toen we vertelden over het aantal kinderen dat inmiddels een sponsor heeft gevonden! Hij zei dat hij Mozaiek en daarmee jou niet genoeg kon bedanken voor alle betrokkenheid, je sponsoring, je gebed, je bijdrage op wat voor manier dan ook! Dus bij deze namens hem: bedankt! 
 
We kregen ook een (zorgelijke) update van de situatie in Marsabit....

Covid-19
Helaas nemen de gevallen van Covid-19 besmetting toe in Marsabit en heeft de overheid bepaald dat mensen wederom zoveel mogelijk thuis moeten blijven. De ziekenhuizen in Marsabit testen en behandelen de zieken en op dit moment is er nog genoeg capaciteit, maar ze merken wel dat daardoor andere patiënten minder tijd/aandacht krijgen. De regering houdt de situatie in de gaten, maar de scholen blijven voorlopig nog gesloten tot in ieder geval het einde van het jaar. De lockdown heeft grote impact op de kleine ondernemingen en zorgen er voor dat veel gezinnen zonder inkomen zitten. De gesponsorde gezinnen zijn heel dankbaar dat ze geholpen worden door de financiële ondersteuning. 
 
Sprinkhanenplaag
Helaas zijn ook de sprinkhanen weer terug in het noorden van Kenia en daarmee ook in Marsabit. Het heeft geregend in november (dank voor jullie gebeden) en daardoor gaat het goed met de groei van de gewassen op het veld, echter het is nu spannend of de sprinkhanen deze gewassen zullen vernietigen. De regering houdt de situatie in de gaten, maar omdat er veel inspanningen nu worden ingezet op Covid-19 wordt er erg weinig gedaan aan het bestrijden van de sprinkhanen. Yator zei: ‘We kunnen alleen maar hopen dat God ze bij onze velden die we nog moeten oogsten weg zal halen. Het zijn niet alleen de gewassen die nog geoogst moeten worden, maar ook de weilanden voor ons vee. Dat is ook een bedreiging: bid alsjeblieft met ons mee!’
 

Pastor fellowship
Yator heeft deelgenomen aan een bijeenkomst van alle voorgangers van de 16 gemeentes en heeft ze daarbij ook geïnformeerd over alles wat er in Mozaiek gebeurt met betrekking tot Mozaiek Kenia. De kerken zijn ontzettend enthousiast over het feit dat we zo met hen begaan zijn en ze hebben samen gebeden, gedankt en gezongen. Het was een mooie, dankbare tijd met elkaar. Binnenkort stellen we de voorgangers aan je voor, hou de website in de gaten! 
 
Mozaiek Kenia | Online informatie-avond 14 januari
Fantastisch dat je meebouwt aan het Mozaiek Kenia project door een kind in je hart te sluiten, door gebed of door financieel of praktisch bij te dragen. Zoals hierboven al genoemd kon Yator in Kenia het bijna niet geloven dat er online weer bijna net zoveel kinderen gesponsord zijn als vorig jaar bij de start en er nu al meer dan 1.000 kinderen kunnen deelnemen aan het project. Wat een feest zal het daar zijn. De informatie-avond over Mozaiek Kenia zal in plaats van in december op 14 januari plaatsvinden van 20.00 tot ongeveer 22.15 uur. Dank voor alle aanmeldingen tot nu toe. Ook jij kunt je nog aanmelden via [email protected]. Je krijgt dan tegen die tijd een link toegestuurd, zodat je online kunt deelnemen. Ondertussen tref je op onze Mozaiek Kenia website ook steeds meer informatie en updates en binnenkort worden daar ook heel veel foto’s van het project geplaatst: van harte welkom om eens rond te snuffelen! 
 
Tijdens deze informatie-avond zullen we meer uitleg geven over wat een Compassion project precies is, wat ontwikkelingswerk is en wat het project Mozaiek Kenia inhoudt. Daarnaast is er ook een Q&A sessie, waarin je je vragen mag stellen. Wil je deze avond ook bijwonen en heb je je nog niet aangemeld? Meld je dan vóór 5 januari aan via [email protected]. Indien je eerst nog vragen hebt, kun je die ook via dit mailadres stellen. We zien uit naar je komst! 
 
Nieuwsbrief Mozaiek Kenia
Uiteraard zullen we in de reguliere nieuwsbrieven van Mozaiek ook informatie over Kenia zetten, maar wil jij automatisch ook alle speciale updates van Mozaiek Kenia ontvangen? Dan kun je je hier nu zelf inschrijven voor de nieuwsbrief! Je kunt de nieuwsbrief van een aantal weken terug hier ook vinden.
 
Wat wil jij zien in de nieuwsbrief/op de website? 
Als projectgroep geven we regelmatig updates in de nieuwsbrieven en op de website, maar we zijn ook heel benieuwd of jij bepaalde onderwerpen graag zou willen zien en/of vragen hebt. Dan kunnen we hier wellicht de volgende keer ook aandacht aan besteden. Mail het ons via [email protected].