Update Corona in Kenia

Mozaiek Kenia: Update Covid-19 en droogte  In alle landen waar Compassion werkt zijn inmiddels mensen positief getest op corona besmetting, zo ook in Kenia, maar gelukkig nog nergens zoveel als in Europa, Amerika of China. Hoe het verder gaat verlopen is in deze landen natuurlijk heel onzeker en uiterst kwetsbaar. 

Dit bericht is geplaatst op 02-06-2020

 

Maatregelen
Ook in Kenia heeft de overheid ingegrepen met maatregelen vergelijkbaar met Nederland, er gelden maatregelen als: scholen en winkels zijn dicht, kerkdiensten en evenementen afgelast, mensen werken thuis waar het kan, reizigers moeten in quarantaine en het openbaar vervoer is heel beperkt. Groepen mogen niet meer samenkomen en dat betekent dat de Compassion-projecten voor groepsactiviteiten zijn gesloten of helemaal dicht zijn en dat de lokale kerken die verbonden zijn aan de projecten geen diensten meer mogen houden.

Consequenties kinderen
Dat betekent dat de kinderen thuis zijn, op een plek waar anderhalve meter afstand houden vaak veel moeilijker is dan in onze huizen. Veel ouders hebben inmiddels geen werk meer. De meesten van hen zijn dagloner en veel fabrieken en werkplaatsen zijn inmiddels gesloten. Terwijl men in veel landen maar beperkt op straat mag zijn, zijn deze mensen gedwongen op zoek te gaan naar eten. Zonder inkomen zullen ze toch hun gezinnen moeten onderhouden. Voorzien in primaire levensbehoefte is nu van een nog groter belang. En dan hebben we het natuurlijk nog helemaal niet over het online volgen van een kerkdienst om samen te bidden en bemoedigd te worden. Een luxe die in onze veldlanden vrijwel niet aanwezig is.

Hulp aan sponsorkinderen
Als medewerkers van het Keniaanse Compassion-kantoor thuis kunnen werken dan doen ze wat ze kunnen. Ook projectmedewerkers gaan zoveel mogelijk door met 1-op-1 begeleiding in de vorm van huisbezoeken zolang dat kan en mag. Daarbij heeft de hulp aan de sponsorkinderen en gezinnen absolute voorrang op administratieve processen, zoals het vertalen en doorsturen van brieven van de kinderen en sponsors of het maken en versturen van de nieuwe kindfoto’s en terugkoppeling van waar giften aan zijn besteed. 

Kinderen beschermen
Grote aandacht is er voor het thema child protection. De meest kwetsbare kinderen, die in een onveilige buurt wonen of te maken hebben met huiselijk geweld en misbruik, worden zo goed als het ook in deze situatie mogelijk is, gemonitord en geholpen. Doordat de stress in veel gezinnen is toegenomen is dit van groot belang. Veel ouders zijn op dit moment hun werk kwijt en hebben nog meer zorgen om hun inkomen. Stress zorgt ervoor dat je als ouder dingen doet die niet oké zijn. Zoals gezegd proberen projectmedewerkers zolang mogelijk op huisbezoek te gaan. Als dat niet mogelijk is, is er zoveel mogelijk contact met het sponsorkind via de telefoon.

Kan ik nog een brief schrijven aan mijn sponsorkind?
Absoluut! Sterker nog: dit is misschien wel het moment om een extra brief te schrijven aan je sponsorkind. Het proces verloopt alleen wat anders dan in gewone tijden. Het is daarom goed om je verwachtingen daarbij aan te laten sluiten. Lees hier meer over wat je kunt schrijven en hoe het nu vergaat met je brief.

Droogte
Verschillende sponsors hebben vragen gesteld over het droge seizoen in Kenia, de regens zijn begin van deze maand gestopt, maar uit het project horen we goede berichten: “Mensen in Marsabit zijn gewend aan droogte, maar de laatste tijd is de Heer genadig geweest. Weerpatronen zijn veranderd. Zolang ze water uit de waterputten hebben, kunnen ze zelfs zonder regen toch de komende maanden goed doorkomen.’ Daarnaast zullen we binnenkort meer vertellen over het waterproject waar ondernemers de handen voor ineen slaan… hou de website in de gaten!