Wereld Water Dag op 22 maart - update Mozaiek Kenia

Corona heeft de wereld in zijn greep. Zo ook in in Afrika, bijvoorbeeld in Kenia. Ondanks dat het komend weekend World Water Day is waar we alle aandacht aan willen geven, willen we ook stilstaan bij de sterfgevallen daar. Of het nou is door hongersnood of corona, gebed is hard nodig. Dus laten we onze broeders en zusters daar niet vergeten en onze handen vouwen voor hen!

Dit bericht is geplaatst op 20-03-2020
Wereld Water Dag op 22 maart  - update Mozaiek Kenia

Zelf merk je waarschijnlijk wel dat je bijna alleen nog maar over Corona praat. De uitbraak legt economieën plat – gebieden worden afgesloten, evenementen worden afgelast en vliegtuigen blijven aan de grond. Ook op kleine schaal zijn de gevolgen zichtbaar: handen worden niet meer geschud en extra vaak gewassen. In Nederland is water zo vanzelfsprekend! We hoeven de kraan maar open te zetten en hebben schoon drinkwater. Zelfs onze toiletten worden veelal doorgespoeld met schoon drinkwater. 22 maart is Wereldwaterdag. Deze dag willen we niet ongemerkt voorbij laten gaan. Deze dag gaat over water en klimaatverandering - en hoe de twee onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Wanneer je in extreme armoede leeft, moet je vaak veel moeite doen om drinkwater te verkrijgen. Laat staan schoon drinkwater. Terwijl dat toch echt van levensbelang is. Dat blijkt wel uit de heftige cijfers van ziekten die veroorzaakt worden door vervuild drinkwater. Geen toegang hebben tot schoon drinkwater maakt je kwetsbaar. Je loopt een groot risico op ziektes, zelfs met dodelijke afloop. Daarbij denken we aan de projecten die we ondersteunen met Mozaiek Kenia, in Marsabit. In Kenia zijn inmiddels de eerste gevallen van Corona bekend en we bidden dat dit zich niet snel verder verspreid, want hygiëne is daar een veel groter probleem.

Heftige cijfers

Elke dag overlijden meer dan 2.100 kinderen onder de 5 jaar aan de gevolgen van vervuild water, het ontbreken van toiletten, en slechte hygiënische omstandigheden. Elke dag!

Doelstelling Wereld Water Dag

Het doel van de Wereld Water Dag campagne is het bevorderen van het voorbereid zijn op rampen en het delen van kennis op regionaal niveau en het vergroten van het publieke bewustzijn over de diverse elementen van rampen die met water te maken hebben. Het is eveneens de bedoeling wereldwijd politieke en gemeenschapsacties ter voorkoming en verminderingen van water gerelateerde rampen te inspireren, opdat levens en bezittingen gered zouden kunnen worden. Daarnaast moeten de acties die vanuit Wereld Water Dag georganiseerd worden bijdragen aan de Millennium Ontwikkelingsdoelstelling met betrekking tot het verminderen van armoede en het bouwen aan duurzame ontwikkeling. Een van de millenniumdoelstellingen voor 2015 is om het aantal mensen zonder, of met een tekort aan schoon drinkwater tot de helft te reduceren.

Met de beide benen op de grond

Nu er wereldwijd een pandemie is afgekondigd, zijn we onszelf in Nederland ook ineens veel bewuster van bepaalde beperkingen. Ineens wordt water een stuk belangrijker. We moeten immers zo vaak mogelijk onze handen wassen en dat kan alleen met schoon water.

De armoede doorbreken

Juist daarom is het zo mooi dat wij als Mozaiek Kenia 16 projecten in Marsabit en omgeving mogen ondersteunen. Alle kinderen die deelnemen aan Compassion-projecten, leren wat het belang van hygiëne is. Ze krijgen sanitaire middelen en toegang tot goede toiletten. Aanvullende fondsen bekostigen goede wc’s en de plaatsing van waterpunten. Als kinderen ziek zijn, krijgen ze medische zorg. Bekijk dit filmpje om meer te zien hoe dit in Kenia gebeurd. In dit filmpje gaat het over de sloppenwijk in Nairobi, de hoofdstad – maar ook in Marsabit wordt er op deze manier aandacht aan besteed in de projecten.

Concrete hulp in Marsabit via Mozaiek Kenia

Zoals jullie weten is er extreme droogte geweest in Marsabit, al twee jaar lang en daarom willen wij ook graag waterprojecten ondersteunen via Mozaiek Kenia. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan een concreet voorstel waarbij Compassion Kenia financiering zoekt om de regenoogst- en opslagcapaciteit voor 8 projecten in Marsabit en omgeving te vergroten door de installatie van polyethyleen (poly) plastic watertanks, goten en distributiesystemen. Dit zal meer dan 2,000 kinderen en hun gezinnen voorzien van schoon drinkwater in 2020. Hiervoor zullen we jouw hulp nodig hebben. Wil je nu al financieel bijdragen, dat kan hier ovv waterproject. Ook gebed voor dit project en de samenwerking met ondernemers is heel belangrijk – bid je mee?  

Wat kun jij nu al doen om klimaatverandering tegen te gaan?

Ja, klimaatverandering kan beangstigend en ontmoedigend aanvoelen. Maar er is één simpele stap die je onmiddellijk kunt nemen en die een groot verschil zal maken: verspil geen water!

  • Neem een douche van maximaal vijf minuten (verkort je douche in ieder geval met hoe lang je normaal doucht)
  • Neem vaker een vegetarische maaltijd
  • Gooi geen eetbaar voedsel weg.
  • Ga duurzaam shoppen
  • Sta stil bij #WorldWaterDay www.worldwaterday.org
  • Sponsor een kind via Mozaiek Kenia www.mozaiekkenia.nl

Laten we deze #WorldWaterDay onze beste handhygiënemomenten laten zien om #COVID19 te bestrijden. #SafeHands op #WorldWaterDay (maar vergeet alsjeblieft niet om de kraan dicht te draaien!) Door extreme weersomstandigheden wordt water schaarser, onvoorspelbaarder, vervuilder of alle drie. Laten we, net als in de strijd tegen het #Corona-virus onze handen ineen slaan om bewust met water om te gaan.

Wees de verandering die je in deze wereld wilt zien!