Oorlog in Oekraïne zorgt voor honger in Kenia. Hoe zit dat?

“Soms gaan we met honger naar bed omdat het leven zo duur is geworden. Met name brood is iets dat ik niet meer kan betalen. In plaats daarvan eten we aardappels als ontbijt.”

Dit bericht is geplaatst op 14-07-2022

Sinds de oorlog in Oekraïne dreigt er wereldwijde voedselcrisis en zijn de verhalen over extreme honger aan de orde van de dag. Het conflict en de enorme inflatie bedreigt de voedselzekerheid van miljoenen gezinnen. Kinderen die in armoede leven zijn opnieuw het meest kwetsbaar en worden het zwaarst getroffen.

Oekraïne en Rusland, ‘de graanschuur van de wereld’, zorgen samen voor bijna 30 procent van alle tarwe op de wereld en voeden zo miljarden mensen. Nu de export uit Rusland aan banden is gelegd en de oogst van in ieder geval dit en volgend jaar in Oekraïne verstoord is door de gevechten, loopt de wereld een enorme voedselvoorraad mis. In combinatie met de torenhoge kosten van brandstof en kunstmest, zorgt het voedseltekort ervoor dat wereldwijd de voedselprijzen stijgen.

Een groot deel van de goedkope tarwe uit Rusland en Oekraïne gaat naar Afrika. Voor Kenia komt er 34% uit deze landen. Hoge prijzen, mislukte oogsten en veesterfte door 3 jaar droogte, sprinkhanenplagen in de afgelopen 2 jaar en gebrek aan goedkope kunstmest uit Rusland zorgen ervoor dat mensen in extreme armoede niet meer zeker zijn van een dagelijkse maaltijd. En dat heeft grote gevolgen voor de ontwikkeling van kinderen: “Voedsel-armoede draagt eraan bij dat kinderen achter gaan lopen op school of helemaal stoppen met school. Ook is de kans op kinderarbeid of kinderhuwelijken groter wanneer extreme armoede nog meer druk zet op een familie.”

Maar de kerk kan helpen. Compassion werkt samen met meer dan 8.000 lokale kerkpartners over de hele wereld om kinderen en gezinnen direct, maar ook langdurig te ondersteunen. Mozaiek Kenia werkt samen met 16 van die lokale kerken in het noorden van Kenia. Bij rampen kan de lokale kerk onmiddellijk reageren, omdat ze er al aanwezig is en relaties heeft opgebouwd. De hulp die de kerk biedt, bestaat uit twee delen. Voor de korte termijn worden voedselpakketten en geld verstrekt om de honger te stoppen. Ook ondersteunen we de gezinnen met trainingen duurzame landbouw en leveren we zaden, kunstmest en vee. Zo ontstaat er binnen de context van droogte en kleinschalige landbouw een duurzame oplossing voor de lange termijn.

Bidden jullie mee voor ouders/verzorgers en kinderen die honger lijden? Bid voor de voedselvoorraad, vrede en oplossingen voor het wereldwijde voedseltekort. En bid voor de lokale kerkpartners van Compassion die de wereldwijde voedselcrisis van dichtbij zien en helpen waar ze kunnen. Vraag om wijsheid, bescherming, volharding en de middelen die ze nodig hebben.