Verhalen van Hoop

“Het is woensdag rond 5 uur in de middag Ik zit samen met mijn drie jongere broers aan de tafel in ons huis van klei huiswerk te maken. Mijn broer loopt naar het raam en roept: ‘de zon gaat weer onder, mag ik deze keer de lamp aanzetten?’

Dit bericht is geplaatst op 14-04-2022

Tot voor kort betekende een zonsondergang dat het compleet donker werd in ons huis en dat mijn moeder een vuurtje bij het fornuis maakte en de kerosinelamp aan deed. Je moet weten dat het bij ons altijd om 7 uur ’s avonds binnen een halfuur pikdonker is. En dan was er nog maximaal twee uur licht, want we hebben niet zoveel geld om hout en kerosine te kopen. Dus we gingen ook altijd op tijd naar bed, iets wat ik eigenlijk niet altijd even leuk vond. Ook stonk het vaak in huis en had ik tranende ogen van de rook. Dan moest ik naar buiten voor frisse lucht. Maar nu hebben via het Compassion project van de kerk twee lampen in ons huis gekregen! Zo tof. De lampen werken op zonne-energie. Nu kunnen we als de zon ondergaat ons huiswerk nog steeds maken én ik mag nu ook wat langer opblijven! Ik heb vaak gebeden voor een echte lamp in ons huis en nu heeft God voorzien. God is zo groot, hij heeft letterlijk het licht bij in ons huis gebracht!”

ZONNE-ENERGIE PROJECT
Bovenstaande is een bewerkt verhaal gebaseerd op de rapportages vanuit Compassion over de zonne-energie projecten in Kenia. In 2022 willen we in drie van onze projecten in Marsabit zorgen voor zonne-energie en daarnaast 300 gezinnen voorzien van en zonne-energie kit. Een kit bestaat uit een zonne-energiepaneel, oplaadpunt voor een mobiele telefoon en drie lampen (waaronder een zaklamp). Deze lampen op zonne-energie zijn een duurzame oplossing waarmee de kinderen uit de projecten ook thuis licht hebben om hun schoolwerk te kunnen maken. Ook besparen de gezinnen zo op de kosten voor de kerosine. Voor de huishoudens worden draagbare systemen gebruikt zodat de veelal nomadische veehouder families ze eenvoudig mee kunnen nemen.

DOE MEE!
Wil je een bijdrage doen vooer het zonne-energie project? Klik dan hier voor meer informatie!

Bovenstaand verhaal verscheen in Mozaiek Magazine nr 25.